Na terenie Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego Nr 1 odbyła się akcja profilaktyki zdrowia dotycząca prewencji cukrzycy typu drugiego. Wydarzenie zostało zorganizowane przez II Liceum Ogólnokształcące oraz Zasadniczą Szkołę Zawodową Nr 5.
Uczniowie tych dwóch szkół uczestniczyli wspólnie w warsztatach kulinarnych, przygotowując dania odpowiednie nie tylko dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową, ale mające także zastosowanie w przeciwdziałaniu chorób o podłożu metabolicznym. Te niecodzienne zajęcia prowadzone przez nauczycielki technologii gastronomicznej -Panie: Monikę Drożdż, Urszulę Szroborz, Elżbietę Gil i Małgorzatę Zarębczan, odbyły się w środę oraz czwartek, dzięki czemu skorzystało z nich kilkudziesięciu uczniów. Jest sprawą niezwykle istotną aby młodzi ludzie potrafili samodzielnie sporządzać potrawy korzystne dla ich zdrowia.
Każda osoba, która przyszła na spotkanie w SOSW miała okazję zmierzyć w punkcie Maltańskiej Służby Medycznej poziom przygodnej glikemii, dokonać pomiaru masy ciała, spróbować potraw odpowiednich dla diety cukrzycowej, porozmawiać z podologami o prawidłowej pielęgnacji stóp, zasięgnąć porad żywieniowych u dietetyków oraz przedyskutować ze specjalistami rodzaj wykonywanej aktywności fizycznej bezpiecznej dla swojego stanu zdrowia.
Instruktor zajęć ruchowych – Katarzyna Wójcik oraz trener personalny – Mateusz Buławski w sposób profesjonalny instruowali uczestników akcji pod kątem prawidłowego wykonywania ćwiczeń fizycznych. W kolejnej części wydarzenia uczestnicy spotkania wysłuchali wykładów dotyczących cukrzycy typu drugiego, jej prewencji oraz powikłań. Honorowy Prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków, Andrzej Bauman opowiedział o wczesnych i niepokojących objawach cukrzycy, na które warto jest zwrócić uwagę oraz przedstawił obecną sytuację epidemiologiczną cukrzycy typu drugiego w Polsce. Warto wiedzieć, że w naszym kraju choruje prawie 3 mln osób, z czego niemal jedna trzecia nie jest świadoma swojego stanu zdrowia. Dlatego tak ważne jest uświadamianie społeczeństwa o konieczności wykonywania badań profilaktycznych.
Specjalista podolog, Aneta Kowalczyk z Centrum Podologicznego w Nowym Targu zwróciła w swoim wystąpieniu uwagę na prawidłową pielęgnację stóp i konsekwencje nieodpowiedniego postępowania w ich leczeniu, które u osób dotkniętych cukrzycą mogą zakończyć się amputacją kończyny. Warto mieć świadomość, że podolog zajmuje się w sposób kompleksowy zdrowiem stóp począwszy od wykonywania badań profilaktycznych poprzez specjalistyczne zabiegi, na doborze obuwia skończywszy - a dzięki należytej opiece diabetyk może uniknąć przykrych konsekwencji zdrowotnych.
Kolejne wykłady, prowadzone przez dietetyków z Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, poświęcono roli prawidłowego żywienia w prewencji i leczeniu cukrzycy typu drugiego. Magdalena Cygan przedstawiła aktualne zasady prawidłowego żywienia oraz w niezwykle przystępny sposób uwrażliwiła obecnych na spotkaniu na problem cukru ukrytego w produktach spożywczych. Okazuje się, że statystyczny Polak zjada w ciągu jednego roku ok. 47 kg cukru!
Wojciech Pajerski wyjaśnił zagadnienie indeksu glikemicznego i jego zastosowania w doborze produktów spożywczych. W krótkim podsumowaniu ujął najważniejsze zagadnienia związane z profilaktyką cukrzycy typu drugiego oraz konieczności podejmowania działań edukacyjnych.
Podczas spotkania uczennica Publicznego Gimnazjum im. ks. Prof. Józefa Tischnera w Szczawnicy, Justyna Zachwieja, została nagrodzona za zajęcie pierwszego miejsca w organizowanym równolegle konkursie dla uczniów gimnazjów na plakat dotyczący profilaktyki cukrzycy typu drugiego. Justyna otrzymała atrakcyjne nagrody rzeczowe oraz wygrała dla swojej klasy zajęcia z dietetykiem z Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Patronat nad wydarzeniem objęło Polskie Stowarzyszenie Diabetyków, Stowarzyszenie Edukacji Diabetologicznej oraz portal mojacukrzyca.org Złotym Sponsorem akcji była firma Kcalmar (http://www.kcalmar.com/) proponująca wykorzystanie nowoczesnych technologii w dbałości o zdrowie. Dzięki tego typu rozwiązaniu i zastosowaniu aplikacji, każdy pacjent może skorzystać całkowicie bezpłatnie z diety opracowanej przez specjalistów dietetyki.
Serdeczne podziękowania od Organizatorów należą się Partnerom wydarzenia: Przychodni Medycyny Rodzinnej w Nowym Targu, nowotarskiej filii Centrum Podologicznego oraz Maltańskiej Służbie Medycznej, a także Sponsorom: książKawiarni Rezerwat, Pani Katarzynie Wójcik (Fitness&Fun), Panu Mateuszowi Buławskiemu (Masażysta i Trener personalny), Sklepowi „Kocham Cię Mamo”, firmom: Roche oraz BD.
Uczestnicy wydarzenia w anonimowej ankiecie opowiedzieli się jednoznacznie o konieczności podejmowania tego typu inicjatyw celem podnoszenia świadomości społeczeństwa w obszarze profilaktyki zdrowia. Miejmy nadzieję, że to nie ostatnia inicjatywa tego typu otwarta dla mieszkańców naszego regionu.
Pomysłodawcami oraz koordynatorami tego przedsięwzięcia była Elżbieta Buławska – pedagog z II Liceum Ogólnokształcącego oraz Wojciech Pajerski - dietetyk i nauczyciel II LO działający przy olbrzymim zaangażowaniu Dyrektor ZSZ Czesławy Królczyk oraz Beaty Tarnowskiej - Dyrektor II LO.